Tinker Tailor Soldier Spy

 

När kollegorna på ”The Circus” – John le Carrés smeknamn på den brittiska underrättelsetjänsten MI6 – samlas för den årliga julmiddagen är det som vilken firmafest som helst. Kontoret halvdant pyntat, spriten flödar, någon hånglar med fel person, en man i tomtedräkt leder allsången. Låtvalet sticker dock ut – Sovjetunionens nationalsång, på ryska. Den miljö John le Carrés brittiska kalla kriget-spioner verkar i är inte särskilt vacker. Är den ens – estetiskt eller moraliskt – särskilt mycket tjusigare än bakom fiendens bakom järnridån i öst?

Året är 1973 och The Circus har infiltrerats av en mullvad. Tidigare chefen Control hade sina misstankar men efter en misslyckad operation i Budapest tvingas han lämna sin post. Ut åker också hans närmsta man, den knivskarpe George Smiley. Men snart har ryktena om mullvaden nåt högre upp i hierarkin och Smiley – superbt och lågmält spelad av Gary Oldman – får i hemlighet i uppdrag att undersöka saken vidare. Spåren leder till MI6:s hösta ledning. Någonstans i bakgrunden lurar Karla, en mystisk Keyser Soze-gestalt som Smiley en gång mött men inte kan minnas utseendet på.

 

Tinker tailor soldier spy är en filmatisering av John le Carrés spionroman med samma namn (Mullvaden på svenska) och Hollywooddebut för den svenske regissören Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Fyra nyanser av brunt). Att det är en oerhört lyckad sådan råder det inga tvivel om. Alfredson har hjälp av ett fantastiskt gäng skådespelare med Oldman i spetsen och Colin Firth och svenske David Dencik (Lasermannen) i några av de ledande birollerna. Det fantastiska fotot står Hoyte van Hoytema för.

 

De dryga två timmarna försvinner snabbt. Möjligen skulle man ha önskat att man fick veta mer om de olika karaktärerna, till exempel Smileys högra hand Peter Guillam (Benedict Cumberbatch, Sherlock Holmes i tv-serien Sherlock). Den lilla glimt vi får ur hans privatliv räcker dock för att berätta en hel del om både den aktuella tidsepoken och om spionyrkets begränsningar.

le Carrés spionhistorier innehåller betydligt mindre pang-pang än exempelvis 007-serien. Estetiskt och tempomässigt är filmen mer jämförbar med den tyska Stasi-skildringen De andras liv (2006).

 

Tinker tailor… har med rätta kritiserats för bristen på kvinnliga karaktärer. (Det verkliga MI6 hade en hel del damer på lönelistan.) Två ganska framträdande roller finns där men annars är det män i kostym för hela slanten. Den som är uppmärksam lägger kanske märke till (vad som väl måste vara?) Alfredsons sätt att åtminstone kommentera detta – i form av graffiti. Det gäller att vara koncentrera sig en del för att hänga med i svängarna i jakten på mullvaden. Men tappar man bort sig lite är det ingen katastrof, det är egentligen inte avslöjandena utan resan genom en paranoid sepiatonad värld som är den stora upplevelsen.

 

FAKTA
Tinker tailor soldier spy

Regi: Tomas Alfredson

I rollerna: Gary Oldman, Colin Firth, Ciaràn Hinds, David Dencik, Toby Jones, John Hurt, Mark Strong, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch, Kathy Burke, Svetlana Khodchenkova.

 

 Comments are closed.