En bortglömd terror

Attentaten i Norge hade en tydlig ideologisk grund. Det är heller inte första gången rasistisk terrorism drabbar Europa.
– Det är viktigt med ett historiskt perspektiv, säger journalisten Lisa Bjurwald.

Anders Behring Breivik hade ett mål med sina terrordåd. Han ville skada Arbeiterpartiet och den norska demokratin. Breivik har tidigare varit aktiv på nätforum där han spridit sitt ideologiska budskap, fyllt av hat mot muslimer och de människor som han anser medverkar till en islamisering av Europa. Han har i efterhand beskrivit attentaten som marknadsföring för sina idéer.

Fokus på islamistisk terror
Den europeiska polismyndigheten Europol samlade strax efter attentaten i Norge en 50 personer stark specialstyrka för att titta närmare på ”icke-islamistiska hot” i Skandinavien. Sedan den 11 september 2001 har fokus legat totalt på islamistisk terror, trots att mycket få sådana attentat drabbat Europa.
Anders Behring Breivik har uppgett att han träffat ledare för brittiska English Defence League (EDL). Enligt den brittiska tidningen The Telegraph övervakar underrättelsetjänsten MI5 i dagsläget inte den typen av högerextrema grupperna – detta trots att ett stort vapenlager hittades hos en högerextrem i Yorkshire för två sedan. Nu kan dock MI5 komma att ändra sina metoder.

Måste blicka bakåt
Journalisten Lisa Bjurwald har skrivit boken Europas skam – Rasister på frammarsch (2011) om hur högerextrema rörelser vinner mark runt om i Europa. För henne är terrorism byggd på rasistisk ideologi ingen nyhet. Men det är oroväckande att den verkar ha fallit i glömska, säger hon.
– Det är extremt viktigt att sätta in terrorismen i ett historiskt perspektiv. Både när det gäller främlingsfientlighet och terrorism gäller det att titta 50–100 år bakåt i tiden.

Lisa Bjurwald påpekar att flera högerextrema både gripits och dömts för förberedande av terrordåd under de senaste åren, men att detta inte uppmärksammat av media.
– Folk tror att rasistisk terror är något nytt.

”Sverige har fått sitt första terrordåd” var ett uttalande som upprepades efter självmordsbomben i Stockholm i december.
– Det är som att det inte är riktig terrorism om det inte är en islamist som står bakom, kommenterar Bjurwald.

De högerextrema idéerna har aldrig tidigare haft så stort inflytande i Europa, menar hon. Både på gatan och inom politiken. Ett öppet antisemitiskt och antiziganistiskt parti, Jobbik, fick till exempel över 15 procent av rösterna i det ungerska valet förra året och sitter även i Europaparlamentet.

– I Ungern och Centraleuropa finns väpnade militanta garden som sätter eld på romska hus, mördar romska familjer och har paramilitär träning i romska bostadsområden. Det är inte renodlade terroristattacker men det liknar den eskalerande förföljelsen i Europa under 1920- och 30-talen, säger Lisa Bjurwald.
– Ett bombdåd mot synagogan i Budapest skulle vara fruktansvärt men inte ett dugg förvånande.

”Coolt att vara neo-fascist”
I Italien är nyfascismen väldigt stark.
– Det är en väldigt populär ungdomsrörelse, det är trendigt och coolt att vara neo-fascist. I Rom trakasseras homosexuella ständigt och det har skett attacker mot gayklubbar.

Hur ska man definiera terrorism?
– En krigshandling i fredstid. Det måste det ligga på en större skala och finnas en politisk, ideologisk motivation bakom dådet.

 

FAKTA
Högerextrema terrordåd i Europa

Italien, augusti 1980
Sprängningen av centralstationen i Bologna dödar 85 personer och skadar minst 180 ytterligare. Bomben hade placerats i en luftkonditionerad väntsal som på grund av det varna sommarvädret var fullpackad med människor. Den nyfascistiska organisationen Nuclei Armati Rivoluzionari – som uppgavs ha nära kontakter med den italienska underrättelsetjänsten – tog på sig attentatet. Under perioden 1969-1985 skördade det nyfascistiska våldet hundratals dödsoffer och skadade tusentals.

Västtyskland, september 1980
En bomb under Oktoberfest i München dödar 13 personer och skadar 215. Länge var utredarna övertygade om att Gundolf Köhler, en universitetsstudent med kopplingar till nynazistiska Wehrsportgruppe. Hoffmann, var den ensamme gärningsmannen. Köhler dödades själv i explosionen, troligen för att bomben detonerade för tidigt. Flera ifrågasätter nu om han agerade ensam eller om en större grupp låg bakom.

Storbritannien, april 1999
En spikbomb exploderar på gaypuben Admiral Duncan i Soho, London. Terrordådet dödar tre personer och skadar runt 70. Attentatsmannen, nynazisten David Copeland, hade tidigare utfört två sprängningar riktade mot etniska minoritetsgrupper. Under rättegången uppgav han att bomberna var starten på ett rasistiskt och homofobiskt krig, samt att han var guds sändebud.

 

(Publicerad i Dagens ETC i augusti 2011.)Comments are closed.