Fotbollen som laddar mobilen

Fotboll på dagen, mobilladdare på kvällen. Soccket är bollen som alstrar ström när du spelar med den och som kan rädda människoliv. Dagens ETC har träffat en av uppfinnarna.

Jessica O Matthews och Julia Silverman hade precis börjat studera på Harvard när de 2008 kom på hur man genom att en kombination av nytta och lek kan skapa grön energi och faktiskt rädda liv – en fotboll som alstrar ström när man spelar med den. Bollen fick namnet Soccket – en kombination av engelskans ord för fotboll och eluttag, soccer och socket – och har redan uppmärksammats av bland andra Bill Clinton, organisationen Ted och det spanska herrlandslaget i fotboll.

Dagens ETC träffar Jessica O Matthews på det nyinvigda kontoret, ett litet bås i ett kontorslandskap på nedre Manhattan. Redan nästa dag ska hon iväg till Sydafrika och sedan Mexiko för att dela ut ett hundratal bollar i fattiga områden i de båda länderna.

Grundtanken med Soccket var inte först och främst att minska hålet i ozonlagret utan att lösa ett akut hälsoproblem. En fjärdedel av världens människor saknar idag säker tillgång till elektricitet och som alternativ ljuskälla används ofta fotogenlampor. Problemet är att ångorna är giftiga. Att andas in ångor från fotogen som eldas inomhus är, enligt en undersökning från Världsbanken, lika skadligt som att röka två paket cigaretter om dagen. Tillsammans med vedeldade ugnar och dieselgeneratorer kostar fotogenanvändandet varje år 1,6 miljoner människor livet.

 

Bild: Uncharted Play

Livslängden på bollen – som inte behöver pumpas – har ökats åtskilligt sedan de första modellerna och nu ska den hålla två till tre år, vilket är 30 gånger längre än en fotboll brukar hålla i de här områdena. Man har också ökat energieffektiviteten. Den patenterade tekniken i bollen har döpts till G-Kick och består av en gyroskopisk mekanism där spolar roterar runt en magnet. I dag ger en 30 minuters fotbollsmatch el för att driva en led-lampa i tre timmar.

– Vi är jättenöjda med det men vill komma till punkten då det går att fulladda en mobiltelefon. Idag kan man ladda en smartphone i 20–30 min, vi jobbar dock oftast med mindre telefoner, säger Jessica O Matthews.
Studsar inte

Det kommer knappast att spelas några VM-finaler med Soccket. Den studsar inte, den väger 140 gram mer än en vanlig fotboll och har en lite annorlunda känsla. Men jämfört med de provisoriska bollar (flaskor, ihopknölade plastpåsar…) som många barn spelar med i fattiga områden är Soccket ändå ganska lyxig. Det är något som skaparna har i åtanke när de distribuerar bollarna.

– De får aldrig göra mer skada än nytta. För ärligt talat, man blir en ganska speciell person i de här regionerna om man har en fungerande boll. En boll som man dessutom kan driva en lampa med. Det kan sätta barnet i en svår sits. Därför jobbar vi med samhällscenter som tar hand om bollarna. Vi lämnar aldrig bara ut dem, det ska finnas en förståelse för samhällets kultur och för hur barnen leker med varandra, säger Jessica O Matthews.
Söker sponsorer

Målet är att ha lämnat ut 25 000 fotbollar i slutet av året.

– Vi försöker få företag och organisationer att sponsra bollarna, de får då ha sin logotyp på dem om de vill.

För den som kan engelska är namnet Soccket klockrent men i andra länder kommer det inte att fungera lika bra, säger Jessica O Matthews.

– I Brasiliens favelor kommer ingen att förstå det här namnet. Vi försöker komma på ett internationellt namn mer kopplat till fotboll, footbulb kanske.

I framtiden vill Socckets skapare hitta på nya sätt att kombinera lek med nytta.

– Vi är nyfikna på vad som händer om man använder en basketboll. Eller en frisbee. Vi vill hitta sätt att nå människor oavsett deras intressenComments are closed.