Slöjd som skyddsnät

Hemslöjden firar hundraårsjubileum. Det traditionella har delvis lämnat plats för nya material och budskap. Och för vissa är slöjden ett skyddsnät om det skulle gå åt helvete.

I år fyller hemslöjden 100 år. Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund startade 1912 och det är det som firas med utställningar och aktiviteter över hela landet. Företeelser som stickning, vävning, täljning och smide har förstås pågått mycket längre. Rötterna till hemslöjden finns i självhushållningssamhället, då slöjden för många var en biinkomst eftersom de som levde på jord och skog behövde dryga ut kassan under vinterhalvåret. När industrialismen gjorde entré hotades det gamla hantverkskunnandet och hemslöjdsrörelsen skapades för att rädda slöjden.

Nu har slöjd blivit trendigt och hittat en ny, ung grupp av utövare. Framför allt är det relativt billiga och inte så skrymmande tekniker som stickning och broderi som blivit populära.
– Lite optimistiskt kan jag tänka mig att vi är i början av en hemslöjdstrend. Nu är det de mest lättillgängliga inkörsportarna till tyngre hemslöjd som är poppis, säger Maria Diedrichs, nyhetsredaktör på tidningen Hemslöjd.

(…)

(Publicerad i ETC i mars 2012)

Läs resten här:

 

 

 

 

 

 

(Flera fina bilder av Astrid Warberg.)

 Comments are closed.