Var är Thåström?

Thåström snålar inte med geografiska och kulturella referenser på nya skivan Beväpna dig med vingar. Var är han egentligen? Och vilka sjunger han om? Här är några av rockstjärnans inspirationskällor.

 

”Din siluett i spegeln på Hotel du Nord”
(Smaken av dig)

Olika Hotel du Nord finns bland annat i Paris och Linköping. Men störst är kanske chansen att det är hotellet i Köpenhamn som avses. Thåström var under en period trött på Sverige i allmänhet och uppmärksamheten i synnerhet och bodde några år i den danska huvudstaden som han i Brev till 10:e Våningen från 2005 beskriver som ”bra om man inte vill vara med”.

”St Ana Katedral”
(St Ana Katedral)

Kanarieöarnas äldsta kyrka byggdes på order av det spanska kungaparet ”Los Reyes Católicos”, Isabella och Ferdinand. Bygget startade i början av 1500-talet men katedralen blev inte färdig förrän fyra sekel senare. Torget utanför vaktas av bronshundar, vilka påminner om att Kanarieöarna betyder ”hundöarna”.

”Som John Cales fiol på Venus And Furs”
(Samarkanda)

John Cale bildade Velvet Underground tillsammans med Lou Reed i mitten av 60-talet. Cale lämnade gruppen efter två skivor och tog med sig det experimentella soundet. Walesarens fiolspel på Venus in Furs är både illalåtade och hypnotiskt. Låten kretsar kring sexuell underkastelse och inspirerades av en bok med samma namn av Leopold von Sacher-Masoch (som gett namn åt masochismen). Frågan är varför Thåström skriver Venus and Furs?

”Som Triumfbågen av Remarque”
(Samarkanda)

Erich Maria Remarques mest kända roman är första världskriget-skildringen På västfronten intet nytt. I författarens bok Triumfbågen har kirurgen Ravic flytt från Tyskland till Paris för att slippa hamna i koncentrationsläger. I Frankrike inleder han en kärlekshistoria med Joan Madou, en karaktär löst baserad på Marlene Dietrich, vilken författaren hade en relation med i verkligheten. Precis som sin huvudperson Ravic befann sig Remarque i exil och flera av hans böcker har detta tema.

”Bertil Malmberg sitter bredvid mig å Kurt Tocholsky sitter mittemot”
(Nere på Maskinisten)

Tyske journalisten, författaren och samhällskritikern Tucholsky skrev bland annat under pseudonymen Kaspar Hauser. Han räknas som en av de mest tongivande publicisterna under Weimarrepubliken (1919-1933) och varnade för nazismen. Tucholsky levde många år i exil, bland annat i Hindås i Sverige där han avled 1935. Svenska Pen-klubben delar ut Tucholskypriset till minne till författare somlever i exil eller som hotas i sitt hemland. Poeten, akademiledamoten och Härnösandssonen Bertil Malmberg gjorde det omvända, han lämnade Sverige för München 1917. Malmberg fascinerades av Hitler och hade vissa förhoppningar om nationalsocialismen men ändrade sig efter ett tag och engagerade sig istället mot antisemitismen. Barndomsromanen Åke och hans värld, utgiven 1924, filmades senare av Allan Edwall.

”Som en promenad längs ödetomter vid Bernauer Strasse. Som när Whitney sjunger Dolly” 
(Samarkanda)

Några av husen på Bernauer Strasse, mellan Berlinstadsdelarna Mitte och Wedding, bildade gräns mellan öst och väst. Under murens första dagar sågs människor hoppa från sina lägenheter för att lämna DDR. Att Thåström länge haft en speciell plats i sitt hjärta för Tyskland är känt, men att han är så pass förtjust i Whitney Houstons version av Dolly Partons I Will Allways Love You förvånar nog många.

 

FAKTA
Joachim Thåström

Namn: Sven Joachim Eriksson Thåström

Karriär: tidigare sångare och gitarrist i banden Ebba Grön, Imperiet och Peace, Love & Pitbulls

Ålder: 54 år

Bor: Stockholm

Aktuell: Släppte skivan Beväpna dig med vingar 15 februari

 

Låtar på nya skivan Beväpna dig med vingar
1. Beväpna dig med vingar
2. Låt dom regna
3. Smaken av dig
4. Samarkanda
5. St Ana katedral
6. Dansbandssångaren
7. Nere på Maskinisten
8. Brunkebergstorg
9. Sluta när jag vill

 

(Publicerad i Dagens ETC i februari 2012.)Comments are closed.